vaihtokuva2.jpgInfo:
Tämä teksti on kirjoitettu vaeltaessa mukanani pitämän päiväkirjan perusteelta. Päiväkirjasta on turha vetää hernettä nenään, se on kirjoitettu kokonaan omasta näkökulmastani ja minulta on voinut jäädä yksi jos toinenkin asia huomaamatta. Kiitokset ohjautuvat Kontiolahden seurakunnalle joka mahdollisti tämän retken, ja kuvista täytyy nostaa hattua seuraaville henkilöille: Hannu Lehikoinen, Ilpo Saarelainen ,Petteri Mölsä, Joonas Sorsa ja Markus Tuohimäki. Älä epäroi antaa palautetta vieraskirjaan jos huomaat sivuilla koodisähliön tai muun huutavan virheen.
18.7.2004
Sunnuntai


En saanut yöllä unta.
Johtuiko lie jännityksestä vai tietokoneen hurinasta, sitä en tiedä. Tosin näin ollen "herääminen" oli helppoa. Olin lauantai-iltana saanut jo pakattua suurimman osan tavaroista, aamulla heitin rinkkaani vain Jolt-cola-tölkit. Linja-auto oli tuhottoman täynnä, ja vasta toisella pakkauskerralla saimme tavarat mahtumaan sinne. Matka alkoi Black Sabbathin Paranoidilla josta siirryin kohinaan.

Ihmiset alkoivat heräilemään noin yhdeksän maissa, ja takana oli siinä vaiheessa täysi rähinä päällä. Erehdyin lukemaan Trendi-lehtiä, joissa oli shemaleja. Baari Martaissa oli tuttuun tapaan hyvää ruokaa, ja syöpäilyn jälkeen siirryimme Kuusamon Prismaan tekemään ruokaostoksia. 47 euron sapuskojen eteen jouduin lainaamaan rahaa Juholta. Bussia odotellessa onnistuimme syömään kokonaisen jäätelöpaketin.

Matka Kuusamosta Tievatuvalle ei ollut erikoinen. Pysähdyimme Sodankylässä sekä Kemijärvellä. Matkan aikana kuuntelin edelleen kohinaa (sekä Ilpon sekavia selostuksia historiasta) ja kävin kehittävää keskustelua yläasteen opettajista. Nämä nyt ovat taaksejäänyttä elämää, sillä siirryn kesän loputtua lukioon.


Perillä söimme iltapalaa, murot olivat niin hyviä että piti santsata. Rinkkojen purku autosta kävi helpommin kuin niiden lastaus. Monta kertaa hankalampi homma oli pakata kaikki ruoat rinkkoihin, mutta nasselaukun jakaessa kuorman se onnistui. Ruokaryhmästäni Teemu otti kantoonsa kaasupullot ja Aleksi Trangian. Pussimuonaa ja näkkileipää saivat kaikki. Itse selvisin vähimmällä. Jänkä taas kantaa telttakepit, ja minä lopun teltan.

Majoittautuminen oli helppoa, isosina saimme isoimman huoneen. Vesi oli uimalämpöistä ja saunaan uskaltautui monta leiriläistä. Kuuden päivän päästä käyvät kaikki, tai saavat kävellä Kontiolahteen. Toistuvien yritysten jälkeen saimme leiriläiset hiljaisiksi. Minun ja Sopan auktoriteetti puri. Kello on nyt 0100, kaikki muut nukkuvat ja käteen koskee kirjoittamisesta. Aika käydä unille, vaikkei väsytä.
0110

19.7.2004
Maanantai


Herääminen oli hankalaa. Tai se oli pikemminkin silkkaa murhaa. Tämä tapahtui 0700, herättyäni mollottelin kymmenisen minuuttia jonka jälkeen aloin pakkaamaan liinavaatteita. Pestyäni hampaani söin aamupalaksi jälleen muroja. Nyt olemme pakanneet Tievalle jäävät tavarat. Kuuntelin taas Paranoidin. Tämä kerta on tosin ainut kuuteen päivään. Pidimme lyhyen aamuhetken jonka jälkeen suuntasimme bussilla kohti Kiilopään eräkeskusta. Keskuksessa ehdimme pitämään lyhyen tauon.

Örr! Muhonen huutaa: "Viis minuuttia vielä!" Ei hotsittaisi lähteä vielä jatkamaan, ainakaan Muhiksen vauhdilla. Viime vuonna pidimme ensimmäisen tauon 800 metrissä ja kaikki olivat aivan puhki. Täällä ensimmäinen tauko oli 2.5 kilometrin jälkeen ja kukaan ei sanonut valituksen sanaakaan.

~~1000?


Tähän mennessä olemme pitäneet muutaman tauon ja jakautuneet kahteen ryhmään. Nopeampi ryhmä on isompi, siinä on n. 70% porukasta. Henkka otti toisen porukan radion ja minä toisen.
Äsken sattui seuraavanlainen erikoinen kohtaus:
Radioyhteys toiseen ryhmään oli poikki ja vesivaratkin olivat loppumassa, onneksemme kuulimme puron solinaa. Istuimme tauolle, täytimme kenttäpullot ja rupesimme ottamaan aurinkoa. Silloin radiosta särähti Henkan ääni: "Kuuletteko työ?" Hyökkäsin radion kimppuun ja muut tulivat ympärille kuuntelemaan.
1350

Suomunlatva. Olemme olleet täällä parisen tuntia. Valmis ruoka oli tervetullut yllätys. Tiskivuoroon nakitus ei ollu tervetullut, mutta eipä ollut yllätyskään.
--Klasu selittää rakennuksista, tyylikkäät Bollé-rusketusrajat-- (välihuomio)
Pekonipaketti oli rikkoutunut reppuun ja kaikki ruokataskussa olleet tavarat olivat peittyneet suolaiseen lihaliemeen. Päätin korkata Nutella-purkin, hyvää oli.
1620


Matkaa on jäljellä enää kilometrin verran ja Klasu kertoilee jo äijävitsejä. Rinkka alkaa painaa selkää ja hartioita jo toden teolla, mutta rinkan keventäminen(=eväiden syöminen) ei tosin tule kysymykseenkään. Tytöt alkavat jo kaatuilemaan.
1822

Perillä! Vihdoin! Klasu puijasi meitä, päämäärään oli matkaa vain parisataa metriä. Emme olleet uskoa silmiämme kun näimme nopeampaan ryhmään kuuluneen kalastajapojan. Teltan pystytys alkaa kohta, mutta sitä ennen teen sen mistä unelmoin puolet matkasta, otan hiestä läpimärät kengät pois jaloistani, lasken rakot ja lilluttelen varpaitani vedessä. Juuri mikään ei tunnu niin hyvältä. Ilman kakkoskenkiä(Merreleitä) matka olisi tuskaa.
1845

Puuro oli hyvää ja kiisseli vielä parempaa. "Marjat" vielä parempia. Iltamikälie alkaa...
2123

20.7.2004
Tiistai


Onnistuin tekemään rantaan ainakin 5 "viimeistä" reissua, milloin pesin astioita, milloin hampaita. Isot ja vetävät pitivät salaisen neuvonpidon, jossa mietittiin päivän tapahtumia. Tullessani telttaan Jänkä ja Aleksi olivat jo unessa, mutta, kumma kyllä, minua ei väsytä lainkaan.
0045

Ylösnousemus tapahtui noin 0745, vaikka olin hereillä noin puolesta lähtien. Oman ryhmäni aamupuuro loppui kesken, joten söin neljän ryhmän jämäkiisselit.
0912

Rinkat pakattiin ja ennen matkaanlähtöä pysähdyttiin museokämpällä.
1110


Taivalsimme tavalliseen tapaan ja tauon jälkeen erosimme jälleen kahdeksi ryhmäksi. Itse lähdin kalajastajaryhmän mukaan. Noin kahden ja puolen kilometrin jälkeen löytyi taukopaikka. Muhis ja muut jantterit lähtivät kalaan, ja minä ja soppa jäimme pitämään leiriä ja napostelemaan. Suureksi häpeäkseni joudun myöntämään että yrjökamohousuni ratkesivat haaroista, 7,5 euroa taivaan tuuliin.
1400

Nyt on kyllikseen syöty muiden jämiä, jauhettu ja koisittu. Korjasin muuten kustunlammen laavun katon jeesusteipillä ja Gerberillä.
1615

"Otetaan suunnaksi kaakko" Sanoi Muhosen Jaakko. Anttituiskukurua lähestytään.
1855

Nyt ollaan Tuiskukurussa, yllätyksellisesti Jänkä ei ollut etsinyt telttapaikkaa. Onneksi paikka löytyi helposti.
2040

21.7.2004
Keskiviikko


1st yritys saada puurot keiteltyä nakittamalla ryhmäläiset tekemään sen. Puurosta tuli suolatonta kylmää sementtivelliä ja kiisseli ei meinannut tulla ulos kattilasta. Parempi tuuri Luirolla, Isosten salainen neuvonpito käynnistyy taas, tällä kertaa aiheena on jäynien suunnittelu leiriläisille.
0002

Herääminen oli vaihteeksi täyttä murhaa. Yöllä oli vielä kuulemma tapahtunut raamatulliset mitat täyttävä vedenpaisumus. Itse taas nukuin kuin tukki. Naapuriteltan tytöt olivat joutuneet lähtemään evakkoon tulvan takia. Nyt tekemään polttopuita.
0930

AAAHH!!!...


Luiro. Ihana olla täällä taas. Telttapaikka löytyi, kohta alkaa herkuttelu. Ja nukkuminen.
1400

Ruokailu on alkamassa ja Hönssit ovat jo palaneet trangiaan kiinni.
1600

Luiron sauna oli edelleen luksusta. Kylmä tölkki Jolt Colaa kruunasi nautinnon. Ihanuusluokka oli tasoa paras maailmasta, ja minulle vielä maksetaan tästä!
2030

22.7.2004
Torstai


Nutellapurkki on jo sossuttu melkein kokonaan, Mikäs siinä, parempiin suihinhan tuo meni.
Note to self: Ota ensi vuonna mukaan vihreää karamelliväriä, OD-letut ois pOp.
0000

Tihkuttaa, haluu nukkuu!
0055

Vuoden jäynä on suoritettu. Siitä seuraa huutoa huomenna ja vaikeutunut isoisuus ensi vuonna, mutta on se sen arvoinen. Tässä resepti:

Kuvitelkaa Kulausin ilmettä.
0115

Aamulla oli erittäin kylmää ja viluista ja koleaa. Aamupuuron jälkeen asiat hieman kirkastuivat. Hiekanmurut hampaissa hieman laskivat mielialaa.
1105

Käytiin Sokostilla.

Nyt ollaan jakautuneina kahteen ryhmään Jaulutuskurun eri rinteille. Tommi ja Tiina ovat erillään muusta ryhmästä. Ilpo huutaa:(matkaa ~~200m): "Onko Tommilla hätä!?" Muhis huutaa takaisin: "Ei ole!", "Sitä vaan vituttaa!" Kaikki nauravat.
1510

Korjaus: Aleksi puhui vitutuksesta, ei Muhis.
1515

Jäynästä ei seurannut huutoa, mutta Klasu jäi leiriin meidän muiden suunnistaessa Sokostille. Persiissä on sellainen tunne että tämä ei ole vielä tässä. Kosto paljastuu kuitenkin kaikessa kauheudessaan vasta kuin palaamme.
1520

Erehdyin lupaamaan Satulle, Minnalle ja Ilonalle lopun Nutellani astioideni tiskaamisesta. Tämä päättyi monien juonenkäänteiden(S&M-alistus, kirkuminen) jälkeen riehakkaaseen takaa-ajoon. Nutellan he olisivat saaneet, mutta mokomat veivät myös minttukrokanttisuklaani. Jänkän ja Kaisan onnistui pelastaa Nutella-purkki. Myös minttukrokantit onnistuin palauttamaan. tarkoituksena olisi nyt syödä purkki tyhjäksi ja viedä se tyttöjen telttaan. Jatkoa seuraa.
1840

Uusi käänne: Lupasin vihdoin purkin tytöille, mutta hölmöyksissäni kerroin Evelle herkkujen kätköpaikan. Sen takia minulla ei ole enää mitään ja pakoilen möyhennystä teltassa Jänkän kanssa.
1920

Jänkä nukkuu kuin enkeli, mutta unohdin lisätä uuden tiedon telttajutusta. Muhonen sai syylliset selville jo aamulla kuulemma "Nukuitko hyvin" jne. uteluidemme perusteella. Juttu oli yksinkertaisesti liian mehukas kuittailematta jätettäväksi. Kostotoimenpiteet ovat parhaillaan suunnitteluasteella.
1925

Muhosen sanat hänen aukaistessaan ulkoteltan oviaukon: "No perkele! Missäs se ovi on?" Tuomakselta kuultu :P
1932

Saunaelämys parani vaan taivaallisen auringonlaskun myötä.


Tunnelmaa latistaa vain uimahousujen unohtaminen saunaan.
Tulipa vielä kerättyä Hiltonista patja parempaan talteen.
2242

23.7.2004
Perjantai


Soppa syö perunoita ja lupasi minulle kuoret. Eve antaa Heinziä \o/
0000

Ikinä ei ole perunankuoret maistuneet näin hyviltä.
0015

Örrör! Eilen oli villi yö.


Jänkän ja Klasun paini päättyi siihen että Klasu makasi Jänkän päällä ja nuoli Jänkän kasvoja. Mutta onhan se hienoa että nuoriso-ohjaaja on läheisessä kosketuksessa nuoriin. Onnistuimme vielä rikkomaan Muhosen lasit. Teltassa oli hermot kireällä.
0905

Hävisin Jänkälle kivi-sakset-paperissa, joten jouduin istumaan tuplasessiomme ajan naistenvessassa. Tuskaisin lähtö lähestyy.
1100

Luiro oli ikävä hyvästellä, mutta jos Luoja ja Muhonen suo, ensi vuonna nähdään. Mutta enää en kadu. Maasto on ollut parasta mitä olen ikinä vaeltanut. Aivan erilaista kuin alkupäivien pururata.
1345

Hehheh, sattuipa hauska episodi. Jänkä unohti radiopuhelimensa(minun puhelin Jänkällä käytössä) taukopaikalle tunturiin nousun aikana.


Otin kantooni hänen rinkkansa ja Jänkä juoksi hakemaan puhelinta. Ei se olisi löytynyt ilman soittonapin räläämistä.
1500

Huipulla oli kenttää, soitin kuudelle ihmiselle. Soitin Rönköllekkin. Vain Marko vastasi. Johtuuko lie kesäloman vaikutuksesta vai mistä. Tällä hetkellä istuksimme paratiisikurussa. Riivin saniaisia irti maasta, kansallispuiston suojellulta alueelta. Yllättäen siitä tuli huutoa. En vain voinut vastustaa kiusausta.
1855


Jalat eivät tunnu siltä kuin olisin vaeltanut 20km. Muu kroppa on kyllä dööd senkin edestä. Haluu nuq!
2350

24.7.2004
Lauantai


Hetken oli jo rauha, mutta nyt kaikki on hukassa. Punaista hiekkaa Klasun grillimausteessa :9
0155

Kuolemanväsymys.

Vaellus meni kuin tyhjiössä. Olemme taas Tievalla, kuuntelen taas Paranoidia. Tievalla saimme poronkäristystä jota tuli santsattua. Kohta on edessä lähtö Kuukkeliin, jonka jälkeen aion tulla taas sinuiksi Arabian kanssa.
1847

25.7.2004
Sunnuntai


Noh, sessiot jäivät lyhyiksi, Arabian sijasta uuden Tievan hyyskässä oli joku ruotsalainen tekele. Varsinainen ilonaihe päivällä oli Tievatuvan isännän boduaarin etsintä. Hihkaisimme Petterin kanssa Muhosen kertoessa että hänellä on avaimet mm. "pelihuoneeseen". Pääsimme tutkimaan em. huonetta sulkapalloverukkeella, ja löysimme myös Eurooppalaisia turisteja pingistä pelaamassa, sekä katkaisimen josta biljardipöytä kääntyy, diskopallo laskeutuu ja Village People alkaa soimaan.
0100

Meillä oli seksialistussessio. Muhoselta kysyttiin jotain seksistä ja hän aloitti "Noh, onhan minulla vaimo ja kaksi lasta..." johon jatkoin "No kerro kummastakin kerrasta" ainakin osa porukasta nauroi.
2055

25.7.2004
Maanantai


Se on loppu nyt. Siis päiväkirja. Ei ole enää sivuja. "Minä olen"-leikki on saatu päätökseen. niin ihania kommentteja. Mutta elämä jatkuu entisellään. Näin viime vuonnakin. Ja ensi vuonna, jos Luoja ja Muhonen suo.
0100Missing in action-lista
-----------------------------
-Jolt cola-tölkki (räjähti rinkassa)
-Pekonipaketti(Puhkesi rinkassa)
-Saksalaiset maiharit(Päätyivät oletettavasti Tievan isännän boduaariin)[Löytyivät bussista]